Obitelj je vrlo bitna za zdravlje

Obitelj odlično utječe na mentalno, ali i psihičko zdravlje, i to na mnogo načina. No najvažnije od svega je to što će čvrste obiteljske veze pomoći mladima da se kasnije u životu bolje nose sa stresnim situacijama i lakše će prebroditi poteškoće. Dakle, ako ste izgubili posao ili liječite slomljeno srce i još uvijek se dobro držite, možete to zahvaliti svojoj obitelji. Evo još nekih razloga zašto vas obitelj čini zdravijima i sretnijima.

Sestre nas čine sretnijima

Osobe koje imaju sestre imaju više šanse da budu sretnije, manje su pod stresom, optimističnije su i bolje se nose s problemima, pokazalo je istraživanje sveučilišta Ulster i De Monfort. Znanstvenici pretpostavljaju da je to zbog toga što sestre potiču otvorenu komunikaciju i koheziju u obitelji.

 

Uključeni očevi razlog su boljih rezultata u školi

Djeca čiji su očevi aktivno uključeni u njihov odgoj i obrazovanje imaju bolje rezultate u školi, bolje se nose sa stresom, imaju veću samokontrolu. S druge strane, djeca koji nemaju dobar odnos s očevima imaju više šanse da napuste školu, jer imaju problema prilikom učenja.

Ljudi u sretnim vezama brže se oporavljaju

Jedno američko istraživanje otkrilo je kako parovi u sretnim vezama brže ozdravljaju. Naime, parovi koji su nezadovoljni u vezama izliječit će se čak 40 puta sporije od onih koji su u dobrim odnosima.

Zbog nježnih majki imamo bolji imunitet

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Molecular Psychiatry, djeca koja imaju brižne majke imat će i bolji imunitet tijekom života. Naime, ispitanici u studiji koji su imali dobar odnos s majkom imali su nižu razinu proteina koji se povezuje s upalama.

 

Obitelj predstavlja zajedništvo, oslonac, potpora, hrabrost i pozitiva omogučujući pojedincima bolji i zdravlji život.