Utjecaj prehrane na čovjekovo zdravlje

Bez hrane ne možemo živjeti. Organizam iz hrane crpi hranjive tvari za izgradnju stanica. Hrana nam daje energiju potrebnu za obavljanje aktivnosti. Hranom zadovoljavamo svoje tjelesne i fiziološke potrebe. Osim toga hrana ima i snažno emocionalno djelovanje. Hranu ne jedemo samo zbog toga što smo gladni. Hrana nam pruža osjećaj zadovoljstva, ugode i sreće.

“Čovjek je ono što jede”

Sve se više ljudi okreće zdravoj prehrani, a opet imamo sve deblju populaciju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Hrvatskoj živi oko 23% pretilih osoba, a pretpostavlja se kako će taj postotak sve više rasti. Ovaj problem možemo povezati s kvalitetom hrane. Danas imamo sve manje zdrave hrane, a loši socijalni uvjeti života prisiljavaju nas da kupujemo jeftiniju i manje kvalitetniju hranu. Jeftinija hrana koja se nudi na tržištu sve je više zastupljena umjetnim dodacima. Hrana koja je uzgojena bez pesticida i umjetnih dodataka većinom je nedostupna ili dostupna samo bogatijem sloju ljudi. Istraživanja pokazuju kako je sve više bolesti uzrokovanih nepravilnom prehranom.

 

Nezdrava prehrana je put prema bolesti

Nezdrava prehrana predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Problemi se iskazuju pretilošću u razvijenim zemljama, a pothranjenošću u nerazvijenim zemljama. Nezdravom i nepravilnom prehranom poremećujemo ravnotežu vitamina i minerala potrebnih za pravilan rad našeg organizma. Tako se nedostatak vitamin C može povezati s padom imuniteta i pojavom bolesti, vitamina E sa srčanim oboljenjima, B12 s nesanicom i suhim jezikom, a vitamin B6 s čestim prehladama i vrtoglavicom. Imate li problema s kostima, možda vam nedostaje kalcij dok nedostatak željeza može uzrokovati anemiju i gubitak apetita.

 

Piramida zdrave prehrane

Cilj piramide zdrave prehrane nije jesti jednoličnu hranu, već raznovrsnu hranu, ali u određenim omjerima. Temelj svake piramide trebalo bi biti voće i povrće koje je baza piramide zdrave prehrane dok se na samom vrhu, u najmanjoj količini nalaze masti, ulja i šećeri. Rijetko tko primjenjuje ovaj režim prehrane, no bitnije je da nam za zdravlje našeg organizma nisu potrebne nikakve dijete.